Πως βοηθάνε τα αντιοξεδωτικά στο αδυνάτισμα

Το αδυνάτισμα είναι μια δύσκολη διαδικασία. Αυτό οφείλετε στο γεγονός, ότι συνεπάγεται την αλλαγή των υπαρχόντων συνηθειών και την προσαρμογή σε ένα νέο τρόπου ζωής που μπορεί τις περισσότερες φορές να είναι δύσκολο να το αντιμετωπιστεί.

Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να ενσωματώστε στο δικό σας πρόγραμμα απώλειας βάρους, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν να κάνετε αυτή την διαδικασία λίγο πιο εύκολή και πιο γρήγορη. Ένα από αυτά τα πράγματα είναι να εμπλουτίσετε τον οργανισμό σας με αντιοξειδωτικά.

Τα αντιοξειδωτικά βοηθάνε στην απομάκρυνση των ελευθέρων ριζών από το σώμα και την βελτίωση του μεταβολισμού και γενικά της υγείας. Τα μούρα είναι μερικά από τις πιο ισχυρές πηγές αντιοξειδωτικών.

Τι είναι τα ανιτοξειδωτικά;

Αντιοξειδωτικό είναι μια ουσία που μειώνει ή προλαμβάνει τη διαδικασία της οξείδωσης προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο τα κύτταρα του σώματος από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια που έχουν χάσει ένα ηλεκτρόνιο.

Ο οργανισμός μας εκτίθεται στις ελεύθερες ρίζες συνέχεια. Μερικές από τις αιτίες που προκαλούν τις ελεύθερες ρίζες είναι η ακτινοβολία (π.χ. η έκθεση στον ήλιο ή σε ακτίνες Χ), το όζον, βαρέα μέταλλα, το κάπνισμα, το αλκοόλ, κορεσμένα λίπη, διάφορα χημικά προϊόντα, οι ρύποι, κλπ.

Το σώμα μας επίσης παράγει ελεύθερες ρίζες από την διενέργεια των απαραίτητων δραστηριοτήτων, όπως η παραγωγή ενέργεια και η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι ελεύθερες ρίζες που παράγονται από το σώμα μας είναι ακόμη περισσότερο όταν ασκούμαστε.

Μπορεί να βοηθήσουν τα αντιοξειδωτικά στο χάσιμο του βάρους

Ενώ είναι ξεκάθαρο ότι τα αντιοξειδωτικά έχουν μια θετική επιρροή στην υγεία και βοηθάνε στην προστασία των κυττάρων, τα αντιοξειδωτικά δεν βοηθάνε άμεσα στο χάσιμο του βάρους. Ο ρόλος που παίζουν τα αντιοξειδωτικά στο χάσιμο του βάρους είναι ότι παρέχουν στο σώμα την διατροφική υποστήριξη που χρειάζεται για να κρατηθεί δυνατό και ενεργοποιημένο σε όλη την διαδικασία του κάψιμου του λίπους.

Πως καίει λίπος το σώμα

Για να κατανοείτε τον τρόπο με τον οποίο τα αντιοξειδωτικά βοηθάνε στην διαδικασία του χάσιμου βάρους, πρέπει να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στο τι συμβαίνει όταν χάνουμε λίπος. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να δουν το λίπος ως εχθρό τους όταν είναι υπέρβαροι, είναι απαραίτητο να καταλάβετε ότι το λίπος είναι αναγκαίος για την υγεία μας. Υπάρχουν δύο είδη λίπους:

  1. Ο βασικός λίπος – Αναγκαίος για την εκτέλεση των βασικών λειτουργιών του σώματος.
  2. Ο αποθηκευμένος λίπος – Αναγκαίος για την προστασία μερικών οργάνων.

Το λίπος στο σώμα μας είναι αποθηκευμένο στον λιπώδη ιστό. Αυτός ο ιστός περιέχει λιπίδια που είναι αναγκαίες για να την μετατροπή των θρεπτικών συστατικών σε ενέργεια. Τα λιπώδη κύτταρα έχουν πολλές λειτουργίες και μια από αυτές είναι να αποθηκεύουν τις τοξίνες που απελευθερώνονται στην διαδικασία της πέψεις. Έτσι όταν μειώνετε το λίπος στο σώμα η ποσότητα των τοξίνων στο σώμα αυξάνετε. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πολλές παρενέργειες. Για παράδειγμα: οι επιπλέων τοξίνες μπορεί να επηρεάσουν το ήπαρ, κάνοντας να δουλεύει παραπάνω για να τις επεξεργαστεί και να τις αποβάλλει. Επί πλέον όταν διασπώνται τα μόρια του λίπους, απελευθερώνουν ελεύθερες ρίζες που μπορεί να βλάψουν τα κύτταρα, τις πρωτεΐνες και το DNA.

Η οξείδωση συμβαίνει όταν οι ελεύθερες ρίζες επιτίθωνται στα μόρια για να σταθεροποιηθούν. Η εκ νέου σταθεροποιημένα μόρια απελευθερώνουν ακόμα περισσότερες ελεύθερες ρίζες και η διαδικασία συνεχίζεται σαν αλυσιδωτή αντίδραση σε όλο το σώμα μέχρι να σταματήσουν οι ελεύθερες ρίζες. Ο οργανισμός δημιουργεί τα δικά του αντιοξειδωτικά για να βοηθήσει να σταματήσει η αντίδραση, αλλά συχνά αυτό αρκεί. Αυτός είναι ο λόγος που η κατανάλωση τροφίμων ή συμπληρωμάτων που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να είναι επωφελής για τη διατήρηση του σώματος σε καλή κατάσταση κατά όλη τη διάρκεια της διαδικασία καύσης του λίπους.

Τα αντιοξεδωτικά παρέχουν διατροφική υποστήριξη

Όταν χάνετε βάρος δεν χάνετε μόνο το περιττό λίπος άλλα και μερικά από τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για να έχετε μια καλή υγεία. Εάν ταυτόχρονα ασκείστε το σώμα σας παράγει ακόμα περισσότερες τοξίνες. Συνεπώς, τα αντιοξειδωτικά μπορεί να παρέχουν στο σώμα την διατροφική υποστήριξη που χρειάζεται στην διαδικασία της οξείδωσης, μειώνοντας το στρες πάνω στο σώμα και κρατώντας τα επίπεδα της ενέργειας και του μεταβολισμού όσο πιο ψιλά γίνεται.

Είναι απαραίτητα να ξέρετε ότι η σχέση μεταξύ των κιλών που θα χάσετε με την ποσότητα των αντιοξειδωτικών που θα λαμβάνετε δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα. Αυτή η ποσότητα κυμαίνετε από άτομο σε άτομο και από τις πηγές των αντιοξειδωτικών που καταναλώνεται.

Πηγές αντιοξειδωτικών

Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βρεθούν σε μια ποικιλία πηγών τροφίμων, ιδίως ορισμένα φρούτα και λαχανικά. Είναι επίσης διαθέσιμα σε μορφή συμπληρώματος.

Μερικές από τις τροφές πλούσια σε αντιοξειδωτικά που μπορείτε να προσθέσετε στην διατροφή σας είναι: τα κεράσια, τα βατόμουρα, οι φράουλες, σμέουρα, τα φραγκοστάφυλα, το ρόδι, τα σταφύλια, τα πορτοκάλια, τα δαμάσκηνα, ο ανανάς, τα ακτινίδια, το γκρέιπφρουτ, τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα, τα καρύδια , τα φουντούκια, οι ηλιόσποροι, το λάχανο, το κόκκινο λάχανο, η πιπεριά, το μαϊντανό, οι αγκινάρες, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το σπανάκι, το λεμόνι, το τζίντζερ, τα παντζάρια, τα κουκιά, φασόλια Pinto, το κριθάρι, το κεχρί, η βρώμη, τα καλαμπόκι, το γαρίφαλο, η κανέλα και η ρίγανη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *