Πόσες θερμίδες να καταναλώσετε για να χάσετε βάρος

Εάν είσαστε υπέρβαροι σίγουρα ανησυχείτε για τις θερμίδες και αναρωτιόσαστε πόσες θερμίδες πρέπει να κάψετε την ημέρα για να χάσετε βάρος.

Εάν είστε υπέρβαρος κατά πάσα πιθανότητα καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες απ’ όσα χρειάζεται το σώμα σας. Φυσικά το σώμα σας χρειάζεται θερμίδες για να μπορεί να λειτουργεί.

Άλλα εάν καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από αυτά που καίτε σίγουρα θα πάρετε βάρος. Εάν τρώτε λιγότερες θερμίδες από όσα καίτε θα χάσετε βάρος. Είναι απλά μαθηματικά.

Έρχεται φυσικά η ερώτηση “Πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώσω την ημέρα για να χάσω βάρος;”. Εάν είστε ένας από τους πολλούς που κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να χάσουν βάρος και να κρατάνε τον ιδανικό βάρος, αυτό είναι από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να εξετάσετε.

Το πόσο θερμίδες χρειάζεστε την ημέρα εξαρτάτε από την ηλικία σας. Εάν είστε ένας ενήλικος άνδρας με μέσος ύψος τότε χρειάζεστε περίπου 2.500 θερμίδες/ημέρα. Παρομοίως εάν είστε γυναίκα με μέσα ύψος χρειάζεστε 2.000 θερμίδες/ημέρα.

Αυτές οι θερμίδες πρέπει να προέρχονται από διάφορες πηγές που να περιλαμβάνουν όλες τις κύριες κατηγορίες τροφίμων πχ πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπους, μέταλλα, κλπ.

Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος πρέπει να έχετε υπόψη ότι μια θερμιδικό έλλειμμα των 7.000 θερμίδων αντιστοιχεί σε χάσιμο βάρους ενός κιλού. Για αυτό θα πρέπει να ξεκινήστε να καταναλώσετε 500 θερμίδες λιγότερες την ημέρα για να χάσετε μισό κιλό την εβδομάδα.

Ένας εύκολος τρόπο να το πετύχετε αυτό: να τρώτε 250 θερμίδες λιγότερα την ημέρα και να κάψετε 250 θερμίδες περισσότερο την ημέρα αυξάνοντας τις φυσικές ασκήσεις πχ περπάτημα η τρέξιμο για 20 έως 30 λεπτά την ημέρα.

Άλλος τρόπος είναι να μειώσετε το μέγεθος την μερίδας. Προσπαθήστε να τρώτε μικρότερη ποσότητα κόκκινου κρέατος και να τρώτε περισσότερο άπαχο λευκό κρέας. Να τρώτε όσες περισσότερα λαχανικά μπορείτε για περιέχουν λίγες θερμίδες και μεγάλες ποσότητες βιταμινών και άλλος θρεπτικών ουσιών. Να αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να λιμοκτονήσετε για να μειώσετε την κατανάλωση θερμίδων. Εάν μειώσετε πολύ την κατανάλωση θερμίδων μπορεί να έχετε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς μαζί με τις θερμίδες μειώνετε και η ταχύτητα του μεταβολισμού.

Επίσης δεν πρέπει να μειώσετε τις θερμίδες κάτω από της 1200 θερμίδες την ημέρα για μεγάλο διάστημα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία στον οργανισμό.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *