Υδατάνθρακες και Αδυνάτισμα

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο στην προσπάθεια τους να χάσουν τα περιττά κιλά ψάχνουν να βρουν την ιδανική δίαιτα με λίγες θερμίδες. Υπάρχουν τόσο πολλοί μύθοι για την υγεία και το αδυνάτισμα που δυστυχώς πολλοί άνθρωποι ακόμα τα πιστεύουν και τα ακολουθούν.

Στην πραγματικότητα αυτές οι φήμες έχουν σαν αποτέλεσμα ακριβός το αντίθετο, καθώς πολύ άνθρωποι συχνά καταλήγουν να παίρνουν βάρος αντί να χάσουν. Ο καλύτερος τρόπος να προστατευτείτε από αυτές τις φήμες είναι να είστε ενημερωμένοι και για αυτό πρέπει να εμπιστευτείτε μόνο αξιόπιστες πηγές.

Ένα από τους μύθους που σχετίσετε με τους υδατάνθρακες είναι ότι για να χάσετε κιλά πρέπει να αποφύγετε τους υδατάνθρακες. Αλλά ποια είναι η αλήθεια, ποια είναι τα δεδομένα και πιο το μύθος;

Παχαίνουν οι υδατάνθρακες;

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, όπως το ψωμί, τι ρύζι, τα μακαρόνια, τα δημητριακά, τα φασόλια, τα φρούτα και μερικά λαχανικά(όπως πατάτες και γλυκοπατάτες) πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγονται για να μπορείτε να χάσετε βάρος.

Η διαφορά μεταξύ αλήθειας και φαντασίας

Στην πραγματικότητα είναι οι θερμίδες αυτές που παχαίνουν και όχι οι υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες είναι μια βασική πηγή ενέργειας, απαραίτητες για μια ισορροπημένη διατροφή. Μετατρέπονται σε υψηλή περιεκτικότητα σε λίπους και θερμίδες όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες ή όταν συνδυάζονται με άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος όπως βούτυρο, κρέμα γάλακτος, η μαγιονέζα.

Στην πραγματικότητα εάν καταναλωθούν με μέτρο οι υδατάνθρακες μπορούν ακόμα και να βοηθήσουν να χάσετε τα παραπάνω κιλά.

Συμβουλές για την κατανάλωση υδατανθράκων

  • Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να ελέγχετε την καταναλώση των υδατανθράκων και να τρώτε με μέτρο.
  • Ξεκινήστε μειώνοντας την κατανάλωση υδατανθράκων στο 85% την πρώτη εβδομάδα, στο 75% την δεύτερη εβδομάδα και ούτω καθεξής μέχρι που να έχετε τροποποιήσει την ποσότητα που τρώτε ώστε να ενθαρρύνει την απώλεια βάρους.
  • Προτιμήστε τροφές όπως φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά.
  • Όλοι οι υδατάνθρακες δεν είναι το ίδιο, π.χ. η ζάχαρη και το άσπρο αλεύρι είναι πολύ πλούσιοι σε υδατάνθρακες. Προσπαθήστε να αποφύγετε τα λευκά ζυμαρικά, το λευκό ψωμί και το λευκό ρύζι καθώς είναι απλά “κενοί υδατάνθρακες” χωρίς θρεπτικές ουσίες.
  • Να αποφύγετε όλους τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, αλάτι και ζάχαρη.
  • Εάν πρέπει να τρώτε κάποια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, τότε προσπαθήστε να το τρώτε μόνο μια φορά την εβδομάδα και να τρώτε μόνο μια μερίδα.
  • Συνιστάτε να καταναλώνετε υδατάνθρακες νωρίς την ημέρα και να έχετε μπροστά το χρόνο και να τα κάψετε.

Συμπέρασμα

Οι υδατάνθρακες είναι ένας από του βασικούς τρόπους να παράγει ενέργεια το σώμα σας. Χωρίς ενέργεια δεν θα έχετε την θέληση η της αντοχές για να ασκήστε και ο καθένας γνωρίζει ότι οι ασκήσεις είναι σημαντικές για το αδυνάτισμα. Για αυτό το λόγο δεν πρέπει να αποφύγετε τους υδατάνθρακες εντελώς. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να καταναλώνετε τους προτεινόμενες τύπους υδατανθράκων και σε λογικές ποσότητες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *