Ύπνος και Πείνα: Τι σχέση έχουνε;

Όταν προσπαθείτε να ακολουθήσετε αυστηρά ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος είναι σημαντικό να εξετάσετε με λεπτομέρεια ότι κάνετε κι που μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα που θέλετε να έχετε.

Πολλοί άνθρωποι εστιάζουν όλη την προσοχή τους στο εάν ακολουθούν κατά γράμμα την δίαιτα τους και εάν κάνουν όλες τις ασκήσεις στο γυμναστήριο. Άλλα παραβλέπουν εντελώς κάποιες παράγοντες του τρόπο ζωής που θα επηρεάζανε σημαντικά το αποτέλεσμα των προσπαθειών τους.

Ένα τέτοιο παράγοντα, που πρέπει οπωσδήποτε να υπολογίσετε είναι ο ύπνο σας. Ο ύπνος είναι πολύ υποτιμημένο ως παράγοντα που επηρεάζει το αδυνάτισμα. Άλλα πρέπει να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή σε αυτό και να προσπαθήστε να έχετε ένα καλό ύπνο την νύχτα, κάθε νύχτα.

Ο ύπνος επηρεάζει το αδυνάτισμα και τα επίπεδα της πείνας, για αυτό πρέπει να το έχετε πάντα υπόψη σας.

Ύπνος και Επίπεδα Ενέργειας

Η πρώτη αιτία που ο ύπνος επηρεάζει τα επίπεδα της πείνας και την πρόοδο της δίαιτα σας είναι γιατί η έλλειψη ύπνου συνοδεύετε από την έλλειψη ενέργειας.

Όταν τα επίπεδα της ενέργειας πέφτουν το πρώτα πράγμα του κάνει είναι να στραφεί προς επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες αμέσως μετατρέπονται σε γλυκόζη μετά την κατανάλωση από το σώμα παρέχοντας την ενέργεια που ψάχνετε.

Άλλα, σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι η χημική ενέργεια που χρειάζεστε από το φαγητό. Στην πραγματικότητα το σώμα σας είναι κουρασμένο από την έλλειψη ύπνου. Έτσι εάν είστε κουρασμένη και τρώτε εξαιτίας της έλλειψης ύπνου, θα καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από τι πρέπει και θα επιβραδύνετε την καύση του λίπους.

Ύπνος και Ευαισθησία στην Ινσουλίνη

Ένα άλλο μεγάλο θέμα που συνδέει το ύπνο με την πείνα είναι το γεγονός ότι όταν δεν έχετε κοιμηθεί αρκετά το σώμα σας δεν θα είναι τόσο ευαίσθητος στην ινσουλίνη όσο είναι κανονικά. Αυτό σημαίνει ότι μετά από ένα γεύμα που περιέχει υδατάνθρακες, το σώμα σα θα σας παρακινήσει να συνεχίζεται να τρώτε ακόμη περισσότερο υδατάνθρακες, καθώς αισθάνεται ότι δεν έχει αρκετά.

Αυτό σημαίνει ότι θα καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες και αντί να προχωρήσετε μπροστά και να χάσετε κιλά, θα μείνετε στην καλύτερη περίπτωση στάσιμη και στην χειρότερη να πάρετε κιλά.

Ύπνος και Έλεγχος της Βουλιμίας

Το τελευταία πρόβλημα που συνδέει το ύπνο με την πείνα είναι ο έλεγχος της βουλιμίας. Μετά από μια νύχτα με κακό ύπνο η/και χωρίς ύπνο οι πιθανότητες να μην αντιστέκεστε στο πειρασμό του φαγητού την επόμενη μέρα είναι πολύ μεγάλες.

Όταν έχετε έλλειψη ύπνου το να πείτε όχι σε τροφές που πραγματικά δεν πρέπει να τις τρώτε είναι δύσκολο πράγμα. Έτσι αυτό είναι ένα άλλο παράγοντας που πρέπει να υπολογίσετε.

Όταν έχετε κοιμηθεί καλά και αρκετά δεν θα έχετε πρόβλημα να κάνετε έξυπνες επιλογές στο φαγητό σας και θα είναι ευκολότερο να ακολουθήσετε την δίαιτα σας. Εάν θέλετε να δείτε αποτελέσματα με την δίαιτα που ακολουθείτε πρέπει να κάνετε καλό ύπνο για εφτά έως οκτώ ώρες.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *